Αν μας χαροποιεί κάτι ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στο χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών, είναι ότι μαζί με όλους τους πολύ καλούς νέους τίτλους που κυκλοφορούν, πραγματοποιούνται πολλές και πολυαναμενόμενες επανακυκλοφορίες κλασικών τίτλων που είχαν εξαφανιστεί, ίσως και για χρόνια. Μαζί λοιπόν με το HeroQuest ή και το Blood Rage, στα ράφια ξαναμπήκε μετά από μεγάλη αναμονή και το Mage Knight! Κάπως έτσι, ο Μαγοϊππότης επέστρεψε στις καθημερινές μας συζητήσεις, καθώς αποτελεί παιχνίδι-ορόσημο για το χόμπι μας, ενώ για πολλούς είναι το κορυφαίο παιχνίδι του είδους, όλων των εποχών! Η επανακυκλοφορία του, στην Ultimate, μάλιστα, έκδοση, μαζί με όλες τις επεκτάσεις, στάθηκε αφορμή και για όλους από εμάς το είχαμε ήδη στη συλλογή μας, να το ξαναβγάλουμε στο τραπέζι μας και να θυμηθούμε τους τέσσερις  λόγους για τους οποίους το παιχνίδι ξεχωρίζει, μέσα σε μια «θάλασσα» από games αυτής της θεματολογίας.

1. Απόλυτα θεματικοί, δεμένοι μηχανισμοί που σου παρέχουν απόλυτη ελευθερία!

Όλη η μαγεία του Mage Knight κρύβεται στο πόσο θεματικά είναι δεμένοι οι «σφικτοί» μηχανισμοί του. Παράλληλα, ο παίκτης έχει την ελευθερία να στρέψει το χαρακτήρα του προς όποια κατεύθυνση θέλει και θεωρεί καλύτερη. Ο χάρτης ανοίγεται μπροστά σου και είναι στο χέρι σου το πώς θα αλληλεπιδράσεις με αυτόν. Θα επιτεθείς σε περιφερόμενα Ορκς, λιγότερο επικίνδυνα ή θα ρισκάρεις να μπεις στους Τάφους, για να πάρεις το μεγαλύτερο έπαθλο, ρισκάροντας όμως να βγεις από εκεί μέσα κομμάτια; Θα καθυστερήσεις στο χωριό προκειμένου να στρατολογήσεις την προσωπική σου φρουρά; Και όταν βρεθείς στο μοναστήρι θα υποκύψεις στον πειρασμό να το κάψεις συθέμελα προκειμένου να αποκτήσεις το Ιερό Αντικείμενο, πέφτοντας έτσι στα μάτια του κόσμου, που θα σου κάνει δυσκολότερη τη ζωή στο υπόλοιπο ταξίδι σου; Το παιχνίδι διαθέτει μια τρομερή αφήγηση και το εντυπωσιακό είναι ότι την πετυχαίνει χωρίς το κλασικό event deck που συναντάμε σχεδόν σε όλα τα adventure game. Στο Mage Knight δεν θα ανοίξει ποτέ κάποια κάρτα με ένα γεγονός, αλλά το ίδιο το γεγονός θα το φτιάξεις εσύ, αλληλεπιδρώντας με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Για τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση, αλλά ένα αέναο ρίσκο που μπορεί να σε απομακρύνει ή να σε φέρει ακόμα πιο κοντά στον τελικό σου στόχο. Ο κύκλος των γύρων με τις εναλλαγές σε μέρα και νύχτα, δένουν ακόμα περισσότερο όλα τα υπόλοιπα, κάνοντας το παιχνίδι «ζωντανό» και πιεστικό, καθώς ο χρόνος δεν παραμένει ακίνητος, προσθέτοντας έξτρα πίεση σε κάθε απόφαση.




2. Ατελείωτη επαναληψιμότητα

Ακόμα και χωρίς τις επεκτάσεις, το βασικό κουτί του MK διαθέτει ατελείωτο περιεχόμενο. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από 1 έως 4 παίκτες (εξαιρετικό και ως solo, ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών) και δίνει τη δυνατότητα για σενάρια κάθε είδους. Διαθέτει απλό, αναγνωριστικό game, συνεργατικά σενάρια, solo περιπέτειες, ελαφρώς ανταγωνιστικά, με διαφορετικό στόχο το καθένα ή ακόμα και PvP! Οι στόχοι είναι πολλοί και διαφορετικοί κάθε φορά: κατέκτησε δύο πόλεις, ελευθέρωσε τα ορυχεία από τα τέρατα που τα κατέλαβαν, έλεγξε τη μαγεία της ηπείρου μέσω των mana… Ακόμα και τα ίδια σενάρια, αν παιχτούν με διαφορετικό χαρακτήρα, αποτελούν μια τελείως διαφορετική εμπειρία, καθώς η ασυμμετρία των ηρώων υπάρχει στο μέγιστο βαθμό που θα μπορούσε.

3. Χτίσιμο χαρακτήρα

Ένα στοιχείο που συναντάμε σε πολλά games του είδους, όμως εδώ φαίνεται να βρίσκεται στην ιδανική μορφή του. Το χτίσιμο του χαρακτήρα γίνεται μέσω deck-building αλλά και των abilities token που θα πάρει κάνοντας level up. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια χτισίματος τράπουλας, εδώ οι κάρτες που θα επιλέξεις είναι πολύ λιγότερες και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους μετέπειτα γύρους σου. Οι χαρακτήρες έχουν εξαρχής ένα υπόβαθρο, το αν θα το υποστηρίξεις όμως μέχρι τέλους έχει να κάνει με αυτές τις επιλογές. Οι ενέργειές σου πάνω στο χάρτη και τα skills που θα αναπτύξεις μπορεί να δώσουν ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι στον κάθε ήρωα, από αυτό που είχες φανταστεί. Και αυτό ενισχύεται ακόμα παραπάνω από το μηχανισμό της γνώσης, από τους άλλους Μαγοϊππότες, καθώς τις δεξιότητες που απορρίπτουν οι ίδιοι, μπορούν να οικειοποιηθούν από τους υπόλοιπους ήρωες! Έτσι, οι επιλογές σου μπορούν να σου δημιουργήσουν τον απόλυτο «διπλωμάτη» που κάθε χωρικός θα είναι πρόθυμος να ακολουθήσει ακόμα και στους πιο σκοτεινούς Πύργους ή ένα ακατανίκητο Tank που δεν έχει ανάγκη κανέναν και που μπορεί κόντρα στις δυσκολίες να διανύσει σε μια μέρα την χερσόνησο από τη μία άκρη ως την άλλη.




4. Κάθε χέρι αποτελεί έναν νέο γρίφο

Κοίτα το χέρι καρτών σου! Σίγουρα βλέπεις αρκετές επιλογές και ακόμα περισσότερα πιθανά μονοπάτια πάνω στο χάρτη. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή; Ποιος είναι ο κατάλληλος συνδυασμός καρτών που θα σου δώσει το μέγιστο; Αυτό το δίλημμα είναι κάθε γύρος του Mage Knight. Ακόμα και ένα χέρι στα πρώτα level της παρτίδας, όταν και αποτελείται μόνο από 5 κάρτες, μπορεί να έχει 2, 3, 4 ή και περισσότερα παιξίματα. Είναι στην κρίση του παίκτη να βρει και να επιλέξει τον καλύτερο συνδυασμό. Ακόμα η μάχη, είναι στημένη με τέτοιο τρόπο που αποτελεί ένα γρίφο, ένα mini-game μέσα στο παιχνίδι. Δεν αρκεί να σκοτώσεις το Golem που σου φράζει το δρόμο για το reward. Πρέπει να βγεις και χωρίς ζημιές, γιατί αν πληγωθείς, θα κουβαλάς τις ζημιές σου για πολλούς γύρους, βαραίνοντας το deck σου. Και αν μπορέσεις να σώσεις και τους Ιππότες που σε ακολούθησαν μέσα στο Dungeon, ακόμα καλύτερα, γιατί μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμη σύμμαχοι στην προσπάθειά σου να κατακτήσεις τη Λευκή Πόλη. Γενικά το παιχνίδι διαθέτει απόλυτα και παντοδύναμα combos που αν τα ξεκλειδώσεις θα σε κάνουν να προσπεράσεις ακόμα και τα μεγαλύτερα εμπόδια, ενώ η εμπειρία που προσφέρουν στον παίκτη είναι μοναδική!

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ακόμα περισσότερα για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, που όσα χρόνια και να περάσουν θα συνεχίσει να βάζει τα γυαλιά σε πολλά games του είδους! Τι περιμένεις λοιπόν; Πήγαινε παίξε Mage Knight! Το πεπρωμένο σε καλεί!